Gastronomi Belgesinin alınabilmesi için gerekli bulunan evraklar ve tesisle alakalı olması gerekenlerle birlikte yapılması gerekli bulunanlar arasında gereken kriterler, ilgili kanunda açıkça belirtilmiş olmaktadır. Bu bağlamda “Gastronomi Belgesi’nin” alınabilmesi için gerekli şartların yerine getirilmesi için de “Birof Danışmanlık” olarak vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti doğrultusunda destek sağlayabilmekteyiz.
Gastronomi Belgesi, yemek kültürünü turizmin bir unsuru haline getirerek, müşterinin taleplerine de sunmuş olduğu geleneksel, yöresel, yerel ve uluslararası bir nitelikle birlikte içecek ve yiyecek hizmetinin gerçekleşmesinde ön plana çıkan, ülke turizmine de fayda sağladığı değerlendirilmesi itibariyle bu taraflarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmaları da uygun bir biçimde değerlendirilen yeme ve içme tesislerine verilen bir belge olmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da Gastronomi belgesinin amacını, gastronominin geliştirilmesiyle uluslararası boyutta “Türk mutfağının” tanıtımını gerçekleştirebilmek için belirli standartların da uygulanması doğrultusunda devam edilebilirliğinin sağlanması olarak ifade etmektedir.
Gastronomi belgesi, yeni turizm tesislerinin açılmasının gerçekleşmesi, mevcut turizm tesislerinin geliştirilmesi, turizm tesislerinin de özelliklerini geliştirerek arasında standart bir birlik oluşturabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ilerletilen ve “Turizm İşletme Belgesi’ne de ekleme faaliyeti gerçekleştirilen tesis türü olmaktadır.
Gastronomi tesisleri; uluslararası, ulusal, yerel ve uluslararası boyuttaki görsel ve yayılı yayında marka bilinirliği ile ön plana çıkma, bu tarz işletmelerinin kullanım hakkını kapsayan franchise, işletmeciliğe yönelik anlaşma ve benzeri nitelikte sözleşmeye bağlı olan bir hakkının da bulunması gibi özelliklerden de birkaçına sahip olması gerekmektedir.
Gastronomi ile alakalı “Turizm İşletme Belgesi” veya “Gastronomi Belgesi” Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınması gerekmektedir. Nitekim gastronomi belgesi, bununla alakalı sertifika eğitim kurumlarında eğitim faaliyetlerinin gerçekleşmesi ve gastronomi kurslarında kursa da katılımın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi üzerine alınabilmektedir.
Gastronomi Belgesi
Gastronominin tesis teşviklerini de alabilmesi için ilk koşul, “Turizm Yatırım Belgesi’nin” alınması gerekmektedir. Bu bağlamda da Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından da “Yatırım Teşvik Belgesi” verilmektedir.
Başvuru Formu ile birlikte tesis tanıtım formunun da doldurulması üzerine “Tebliğ ve Yönetmelikte” e-Devlet sistemi üzerinden istenilen belgelerle başvuru Bakanlığa yapılmaktadır. “Gastronomi Tesisi, Turizm İşletmesi Başvurularında” ilgili tesisinde bütün mahallerinin gündüz ve gece çekimleriyle birlikte menüsünü kapsayan 5-7 dakika uzunluğunda video dosyalarının sunum faaliyetleri gerçekleşmektedir. Bu bağlamda müşterilerin “Turizm İşletmesi Belgesi” taleplerinde başvuruları da uygun olarak değerlendirilen tesisler adına da “Talep İnceleme Raporu’nun” düzenlenmesi üzerine denetim programlarına alım işlemlerinin de gerçekleşmesi gerekmektedir.
Değerlendirme Kurulu, Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısının da başkanlığında Genel Müdür Yardımcısı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü, Kontrolörler Kurulu Başkanı ve Kontrolörler Kurulu Başkan Yardımcısı’ndan meydana gelmektedir. Gastronomi tesislerine yönelik turizm belgesinin de düzenlenmesi üzerine iptali, temel faaliyeti ve devri hususunda da işletmeci de şerhi düşülmesi isteklerini de karara dayandırması gerekmektedir.
Değerlendirme Sonucu, Değerlendirme kurulunun kararı sonucunda ise talebi de uygun olarak değerlendirilen tesislerin belgelendirme faaliyeti gerçekleşmektedir. Ancak talepleri uygun görülmeyen müşterilerin ve tesislerin de başvuru sahiplerine ilgili gerekçeleri ifade edilerek yazılı bilgi de sunulmaktadır. Talebi uygun olarak değerlendirilmeyen tesislerin ise başvuru sahiplerine ilgili gerekçelerin ifade edilmesi üzerine yazılı bir bilgi sunulmaktadır. Talebe yönelik eksiklik tespit edilen tesislere de ilgili eksikliklerin de karşılanması adına da süre tanınmaktadır. Bu süre sonrasında ilgili eksikliğin karşılanması için ilgili tespiti halinde tesisin de belgelendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi olanaklı hale gelmektedir. Bu eksikliklerin karşılanmaması halinde ise ilgili talebin de rededilerek başvuru sahibine bilgi sunulması gerekmektedir.