marka-tascili

Marka Tescili

işletmenizi diğer işletmelerden ayırarak değer yaratmanız noktasında kuruluş aşamasında atacağınız ilk adım olarak değerlendirilmektedir. Firmanızın piyasaya sunduğu ürün ve hizmetlerin rakipleri arasında sıyrılarak fark yaratması elbette ki markalaşma başarınız ile doğrudan alakalıdır. Firmanızın üretimlerine kazandırdığı katma değeri en iyi ifade edebileceği alan olan marka, tüketici tercihlerinde de birinci sırada rol oynamaktadır. Firmanızı görünür kılmak adına, markanızı belirlemek ne kadar önemliyse marka haklarınızı elinizde tutmak adına yaptıracağınız marka tescili de bir o kadar önemlidir.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, firmanızı görünür kılmak adına belirlediğiniz görsel ve isimden oluşan marka bütünlüğünü koruma altına almanızı ifade etmektedir. Marka işletmenizin varlığını ve hedef kitleniz olan tüketicilerle kurduğunuz bağı ifade etmesi bakımından firmanızın kimliğini oluşturmaktadır. Bu kimliği yasal olarak tescil ettirmemeniz ise, işletmenizin kurumsal kimliğinin çalınarak taklit edilmesi başta olmak üzere pek çok zarar görmenize sebep olabilir. Geçmişte de bir çok örneği mevcut olduğu gibi, tescil edilmemiş markalar art niyetli kimselerce taklit edilebilmekte ve kopyalanabilmekte hatta size daha sonradan fahiş fiyatlara satışı yapılmak üzere tescillenebilmektedir. Yatırımlarınızın boşa gitmemesi ve markalaşma sürecinde verdiğiniz emekleri zayi etmemek adına oluşumundan çok kısa bir süre sonra markanızı adınıza tescil ettirmeniz, başka bir deyişle marka patenti almanız gerekmektedir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Markanızı korumak ve geliştirdiğiniz iş modelinin kopyalanmasını engellemek ve ileride karşılaşacağınız marka ihlallerini önlemek adına şirketinizin kuruluş aşamasındaki öncelikli adımları arasında yer almaktadır. Fakat marka tescili nereye yapılır?  Marka tescil başvurusu Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır. Türk Patent Enstitüsü’ne yapacağınız marka tescil başvurularını dilerseniz çevrimiçi başvuru ile elektronik ortamda yapabilir, dilerseniz de fiziki evraklarınızla direkt olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Marka tescil başvurusunda bulunabilmek için ticari işletmeniz olması gerekmekte dolayısıyla marka tesciline tacir sıfatıyla başvuru sağlamanız gerekmemektedir. Dolayısıyla sadece tüzel kişiler değil gerçek kişiler de marka tescili başvurusunda bulunabilmektedirler. Her bir farklı marka için farklı başvuruda bulunulması gerekmekle birlikte, markanıza dair birbirinden farklı hizmetlerin aynı başvuruda tescillenmesi de olanaklar dahilindedir.

Marka tescil başvurusu; başvuru sahibi gerçek kişi kendi kimlik bilgileri ile başvurabileceği gibi, tüzel kişiliklerde firmanın yetkilendirdiği personelin e-devlet bilgileri ve firmanın vergi kimlik numarası kullanılarak başvuru sağlanmaktadır. Bununla birlikte marka tescili başvuru formu, marka örneği, markanızın tüketicilere sunduğu mal ve hizmetlerin listesi, başvuru ücretinin ödendiğine dair belgelerden oluşan dosyayı da elektronik ortamda veya fiziki olarak Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilmektedir.

Marka Tescili Ne Kadar Sürer?

Marka tescil süreci, tescil başvurusuyla başlayan ve akabinde başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenmesiyle devam eden bir süreçtir. Sonrasında başvurunuz yayınlanır ve başvurunuza olası itirazların yapılması ve itirazların incelenmesi ile süreç tamamlanarak marka tescil belgesi düzenlenir veya reddedilir. Tüm bu aşamalar 7-9 ay arası bir süreçle tamamlanır. Bu sürecin uzaması ve alt sınıra yakın bir tarihte neticelendirilmesi başvuru evraklarınızın eksiksiz sunulması ve markanızı ihtilaflı olmaması ile yakından alakalıdır. Zira süresi içerisinde yapılan itiraz başvuruları marka tescilinin gecikmesine sebebiyet vermektedir. Markanıza süre sınırları içerisinde bir itiraz yapılmamışsa veya yapılan itiraz sizin lehinize sonuçlandırılmışsa markanız adınıza tescil edilerek sicile kayıt edilir.

Marka Tescilinin Koruma Süresi Ne Kadardır?

Marka tescili, adına tescil ettirilen gerçek veya tüzel kişiye tescil başvurusu itibariyle 10 yıllık bir koruma süresi sağlamaktadır. Her süre bitiminde tekrar yenileme başvurusu yapılabilmekte, yenileme başvurularında marka aidiyeti konusunda lehte bir statüye sahip olduğunuz için başvurularınız yaklaşık 1 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Marka tescili yenileme işlemi, 10 yıllık periyodlarla yapılmakta ve markayı kullanmaya devam ettiğiniz sürece tekrarlanabilmektedir. Marka tescilinizin koruma süresinin bitmiş olması halinde ise ek ücret ödeyerek yenileme talebi oluşturabilirsiniz.

Marka Tescilinde Bulunmak İçin Markayı Kullanmak Zorunlu Mudur?

Marka tescili markayı kullanmaya başlanmadan önce de yapılabileceği için, markayı kullanmayı düşündüğünüz zamanda adınıza tescil ettirebilirsiniz. Bu yaratıcı iş fikirlerinizi tescil ettirerek ileride kullanmak adına kayıt altına almak için büyük bir kolaylık oluşturmaktadır. Yalnız markanızı tescil tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde kullanmazsanız, tescilin iptaline karar verilebilmekte; ihtilaflı marka başvurularında dezavantajlı konuma düşebilirsiniz. Bu durum aynı zamanda kullanılmakta olan tescilsiz bir markayı kendi adına tescil ettirmek isteyen art niyetli kişiler tarafından da kullanılan bu imkan marka tescilini zorunlu hale getirmektedir.


 

İLERİ OKUMALAR

Marka nedir? Marka Hakkı nelerdir konusunda ki yazımızı okumak için  tıklayınız 

Marka ve Patent hakkında bilgi almak için Türk Patent Enstitüsü web sayfasına buradan erişebilirsiniz.

Marka Tescilinizi sorgulamak için buraya tıklayınız.