TÜRK MALI BELGESİ
Türk Malı Belgesi, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu (IPA) arasında satın alınmış bulunan malın, “tercihsiz menşe kuralları” doğrultusunda Türk menşei kazanmış bulunduğunuzu belgelemek üzere düzenlenmiş bulunan bir belge olmaktadır.
Türk Malı Belgesi ile Yerli Malı Belgesi’nin birbirleriyle karıştırılmaması gerekli olmaktadır. Her iki belge de birbirlerinden ayrılık göstermektedir. Türk Malı Belgesi “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bastırılan Türk Malı belgesi, söz konusu o malın Türk Menşei kazanmış bulunduğunu ifade eden bir belge olmaktadır.
İçindeki Başlıklar
Türk Malı Belgesinin Kullanım Amacı
IPA-Türk Malı Belgesi, IPA projeleri ile alakalı ihale sözleşmeleri doğrultusunda satın alınmış bulunan bütün malzeme ve malların, “tercihsiz menşei kuralları’na “ göre Türk menşei’ne ulaşmış olduğunu da belgelendirmek amacıyla Gümrük Yönetmeliği’nin “tercihsiz menşe kuralları” ile ilgili madde hükümlerinin de göz önünde bulundurulması doğrultusunda düzenlenmiş bulunan Menşe Şahadetnamesi’ nin de model alınması doğrultusunda bu amaçla kullanımında yer alan “Yerli Malı Belgesi’nin yerine geçen ve kullanılan bir belge olmasıyla birlikte belgenin onayı ve tanzimi ve basımına yönelik esas ve usullerinin de mevcut mevzuat hükümlerinin de göz önünde bulundurularak TOBB tarafından düzenlenmiş bulunması gerekli olmaktadır.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve AB Bakanlığı ve Merkezi Finans İhale Birimi ile birlikte öteki kurumlar tarafından öngörülmüş bulunan hususların da göz önünde bulundurulması doğrultusunda “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği” Tarafından Da Bastırılan Türk Malı Belgesi’nin Tanzim ve Onayına Yönelik Esasları” ile birlikte “Türk Malı Belgesi” hazırlanması doğrultusunda odamızın hizmet tarifelerinde yerini de almış bulunmaktadır
İPA Fonları İhaleleri için 1 Mayıs 2013 tarihine kadar da Yerli Malı Belgesi’nin de kullanılmasına devam edilmekte olup belirtilmiş tarihe kadar da odaların seçimleri veya firmaların da talepleri doğrultusunda Türk Malı Belgesi de düzenlenebilmektedir. Fakat 1 Mayıs 2013 tarihinden itibaren, IPA Fonları İhaleleri adına da Yerli Malı Belgesi’ de kullanılmamakta olup sadece Türk Malı Belgesi kullanılabilecektir. Bu tarihten sonra da Yerli Malı Belgesi’ de ibraz edilse de ihaleyi açmış bulunan kurum tarafından onaylanmayacaktır.
Hizmet Yeterlik Belgesini Kimler Alabilir?
- Esnaf İşletmeleri
- Şahıslar
- Limited Şirketi
- Adi Ortaklıklar
- Anonim Şirketi
- Şahıs İşletmeleri
- Adi Ortaklıklar
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin Faydaları Nelerdir?
-İşyerlerinde yer alan bütün teçhizat sigorta kapsamına da alınabilmektedir.
-Müşterinin servis hizmeti adına olan bütün cihazlar da sigorta kapsamında bulunmaktadır.
-Müşterinin memnuniyetinin gelişmesine destek olmaktadır.
-Rekabet faydası sağlamaktadır.
-Müşterilere karşı güven oluşturulmasında da yardımcı olmaktadır.
-Bazı sektörlerde ise yasal şartlar da sağlanmış olmaktadır.
-Belli bir süre içerisinde de hizmetin, belirli kurallara uygun bir şekilde yürütülmesinde etkili olmaktadır.
-Ekap sisteminde de bazı sektörlerde de ihaleye katılmanız takdirde TSE hizmet yeterlilik belgesi, istenilen belgeler arasında bulunmaktadır.
-Hizmet için belge kapsamındaki ilgili TSE Türk Standardı koşullarını da sağlamış bulunduğunu ispat etmiş bulunmaktadır.
-Hizmet belgelendirme süreci içerisinde tüketiciye sunulmuş bulunan hizmetlerin de ilgili Türk Standardı ya da kriterlere uygun özellikte olduğunu ifade eden bir belgelendirme türü olmaktadır.
-Hizmet Yeterlilik Belgesinin de kısaltılmış biçimi, HYB olmaktadır.
-TSE hizmet yeterlilik belgesini sunan kurum ise Türk Standartları Enstitüsü olmaktadır.
TSE hizmet yeterlilik belgesini alabilmek amacıyla ilgili belgelendirme standartları
-Yetkili servis TSE hizmet yeterlilik belgesi
-Özel servis TSE hizmet yeterlilik belgesi olmaktadır.
-İş yerleri oldukları takdirde TSE hizmet yeterlilik belgesi.
-TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, sizin de faaliyet içerisinde bulunmuş olduğunuz işyerinizin, özel ve teknik servisinin TSE’nin de standartlarına uygun imkanlar doğrultusunda hizmet verdiğini kanıtlayan bir belge özelliği taşımaktadır.
-TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, personel, fiziki, teknik donanım ve idari imkanlardan yeterli olduğunu onaylayan bir belge olmaktadır.
-Yalnızca home office çalışan işletmeler de HYB ve TSE belgesi alamamaktadır.
–TSE HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) yalnızca hizmet sunmuş bulunduğunuz adres için geçerli olan bir belge olmaktadır. Örneğin; Anadolu ve -Avrupa yakasında iki tane servisiniz olduğu takdirde almış olduğunuz HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi) yalnızca başvuru yapmış bulunduğunuz adresi içermektedir.
-Her şube için de ayrı şekilde TSE HYB Belgesi başvurusu yapılması doğrultusunda Hizmet Yeterlilik Belgesi alınabilmektedir.
-Her standart için de farklı bir şekilde sağlanması zorunlu imkanlar bulunmaktadır.
İş yerlerinin de kendisine yönelik standartları, yetkili servislerin de kendisine yönelik TSE standartları mevcut olmaktadır.